Vegyszermentes zöldségtermesztés Baranyában a FETE programunk keretében

2024 februárjában indult el a Katolikus Karitasz úttörő projektje, amelynek célja a vegyszermentes zöldségtermesztés és értékesítés integrátori rendszerének kialakítása a baranyai felzárkózó településeken. A MOL - Új Európa Alapítvány által támogatott kezdeményezés célja, hogy a helyi közösségek számára fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat biztosítson, javítva ezzel a lakosok életminőségét és megélhetését.

A projekt 2024. február 15-én vette kezdetét, amikor egy kertészt havi 80 órás megbízással alkalmaztak. Az első lépések közé tartozott a kertgondnokok kiválasztása is, akik helyi lakosok közül kerültek ki. Az egyik kertgondnok már korábban is a szervezet munkatársa volt, míg a másik közfoglalkoztatottként csatlakozott a projekthez.

A mintakert létrehozása az elhanyagolt kert területén hatalmas feladatot jelentett. A kertész feladatai közé tartozott a kertgondnokok felkészítése és a mintakert tervének elkészítése. A tavasz közeledtével az infrastruktúra kiépítése sürgetővé vált. A fóliasátor és az öntözőrendszer kulcsfontosságú elemei a projektnek, mivel ezek segítségével meghosszabbítható a termelési szezon és saját palánták is előállíthatók.

A projekt egyik legfontosabb eleme a helyi közösség bevonása. Tíz hátrányos helyzetű családot választottak ki, akik részt vesznek a programban. A családok kertészeti ismeretei különbözőek, de mindannyian elkötelezettek a vegyszermentes termesztés mellett. Március végén tájékoztatót tartottak a projektről, ahol együttműködési megállapodásokat kötöttek, és kiosztották a szükséges vetőmagokat és esővízgyűjtő tartályokat.

Az infrastrukturális fejlesztések 2024. május végéig tartottak. A terület 1650 m²-re lett előkészítve a hajtatott zöldségtermesztéshez, és egy új, 120 m²-es fóliasátrat is beszereztek. Az öntözőrendszer alkatrészei május elejére beüzemelésre kerültek, és az esővízgyűjtő tartályokat is kihelyezték a mintakertbe és a családokhoz.

A kerítés építése alapanyagokból és saját munkaerővel történik, hogy költségeket takarítsanak meg. A kerítés készítése azonban lassabb a tervezettnél, ezért ideiglenesen villanypásztorral oldják meg a vadak távoltartását. A komposztáló telep kialakítása is elakadt, részben az engedélyezési folyamatok és a szállítási logisztika miatt.

A projekt következő szakaszában a résztvevő családok támogatása és oktatása kerül előtérbe. A kertész rendszeresen látogatja majd a családokat, hogy segítséget nyújtson a termesztési folyamatokban. Emellett szakmai kirándulásokat is terveznek, hogy tovább bővítsék a résztvevők ismereteit.

A projekt hosszú távú célja, hogy a helyi közösségek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat sajátítsanak el, és ezáltal javítsák életminőségüket. A vegyszermentes zöldségtermesztés nemcsak a környezetet védi, hanem egészségesebb élelmiszert is biztosít a helyi lakosok számára. A MOL - Új Európa Alapítvány és a Katolikus Karitasz elkötelezett amellett, hogy támogassa a baranyai felzárkózó települések fejlődését és fenntartható jövőt biztosítson számukra.