Erősödő mentési képességek – Sikeres fejlesztések a Magyar Református Szeretetszolgálatnál az Alapítványunk támogatásával

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-mentőcsoportja (MRSZ-KMCS) sikeresen lezárta 2023-ban megkezdett fejlesztési projektjét, melynek célja a mentési és beavatkozási képességek jelentős erősítése volt. A projekt megvalósításához szükséges forrást a MOL – Új Európa Alapítvány támogatása  biztosította.

Az MRSZ-KMCS fejlesztési projektje számos új eszköz és technológia beszerzését tette lehetővé, amelyek nagyban hozzájárulnak a mentési műveletek hatékonyságának növeléséhez. Ezek között kiemelt helyet foglal el két POLARIS Sportsman 570 típusú ATV, amelyek oltóanyag tárolóval és vízköddel oltó berendezéssel vannak felszerelve. Emellett egy DJI hőkamerás drónt is beszereztek, amely jelentős mértékben segíti az eltűnt személyek felkutatását és a katasztrófahelyzetek kezelését.

A projekt keretében a speciális mentési feladatokhoz, valamint az alpin technikai feladatok ellátásához szükséges felszereléseket is beszerezték, tovább erősítve a szervezet felkészültségét és reakcióképességét.

Hegedűs Gábor, az MRSZ-KMCS vezetője elmondta: „A projekt célja, hogy a MRSZ-KMCS olyan gépjárműtechnikai állománnyal és speciális felszerelésekkel rendelkezzen, amelyek képesek azonnali és hatékony válaszlépésekre a klímaváltozás okozta erdő- és vegetációs tüzek terjedésének megakadályozására, valamint az összetett mentési feladatok ellátására.”

A fejlesztések révén az MRSZ-KMCS továbbra is elkötelezetten folytatja munkáját a Kárpát-medencében, különösen Magyarországon, kiemelten Debrecen és környékén élők megsegítésére. A szervezet célja, hogy hatékonyan kezelje a katasztrófahelyzeteket és segítse az eltűnt személyek felkutatását.

A MOL – Új Európa Alapítvány büszke arra, hogy hozzájárulhatott egy ilyen jelentős projekt megvalósításához, amely a közösség biztonságát és jólétét szolgálja.